Blog & Nieuws

De kracht van een compliment

De kracht van een compliment

Voel jij je gezien op je werk? Ervaar je dat je wordt gewaardeerd? Je weet het vast verstandelijk wel en misschien denk je: geen nieuws is goed nieuws. Je krijgt het vast wel te horen als er klachten zijn over je functioneren. Maar waarom alleen contact leggen als iets niet goed gaat? Zondag is het nationale complimentendag. Een mooie aanleiding om eens te kijken hoe het werkt met positieve waardering.

‘Hoe kun je als verpleegkundige Palliatieve zorg talenten vergroten en zichtbaar maken?’ Die vraag stelde ik een paar weken geleden aan een groep post-HBO-studenten die ik lesgaf in deskundigheidsbevordering. Het antwoord op die vraag kwam heel snel boven: door het geven van een compliment. Een compliment is een ontzettend krachtig middel om mensen te waarderen, te motiveren en een positieve ervaring te geven.

De studenten vertelden me dat benoemen wat goed gaat bij hun medewerkers hen bovendien helpt in het algemeen positiever naar hen te kijken. Wat ik ook mooi vond om te horen, was dat een compliment de wat mindere kanten van iemands persoonlijkheid of handelen meer naar de achtergrond laat verschuiven.

Zo waardeerden deze studenten het bijvoorbeeld dat hun zorgcollega’s de tijd namen om cliënten eens lekker in de watten te leggen. Van nagels lakken, een klein gesprekje tot de knoopjes zorgvuldig dichtdoen. Dat de andere kant van deze handelingen is dat deze zorgmedewerkers daar langer dan gemiddeld mee bezig zijn en taken meer tijd kosten, werd voor lief genomen. Dat er op een mooie manier tijd, liefde en aandacht werd gegeven aan cliënten was een groot compliment waard.

Bovendien gaf het geven van een compliment niet alleen de ontvanger een goed gevoel, maar werden de studenten er zelf ook blijer van. Als vanzelf verscheen er een lach op hun gezicht terwijl ze vertelden over hun ervaringen met het geven van een compliment.

‘Focus op de kracht en passie van mensen heeft een positieve invloed op welbevinden, productiviteit en innovatie binnen de organisatie’, schreven Tjepkema , Dewulf en Van Meeuwen al in 2011. Minder focussen op zwakkere punten en versterken wat er aan talent in iemand zit, daar gaat het om.

Dat kan op je werk, maar ook in je gezin. Nationale complimentendag valt dit jaar op een zondag. Voor sommigen een werkdag, maar voor veel mensen niet. Probeer het geven van een compliment dan eens uit bij je partner, je kinderen of door iemand anders uit je omgeving een appje of mail te sturen met waarderende woorden. Kun je er maandag mooi mee doorgaan op de werkvloer. Dat compliment staat je goed!

De afbeelding is een foto van de complimentenkaartjes, ontworpen door Diana Smidts. Je kunt ze vinden op pinterest Kinderpsy praktijk.